Side Navigation

Υποδομές – Ερευνητικός Εξοπλισμός

Για την έρευνα και μελέτη της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, το εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών διαθέτει εξαιρετικά προηγμένο ερευνητικό εξοπλισμό. Αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένους χώρους έρευνας και προηγμένες συσκευές παρακολούθησης, καταγραφής και ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά την αλληλεπίδρασή του με διαδραστικές τεχνολογίες.

 

Ειδικά Διαμορφωμένος Ερευνητικός Χώρος Αλληλεπίδρασης Εγκεφάλου-Υπολογιστή (BCI)

Εργαστηριακός χώρος πειραμάτωνΟ εργαστηριακός χώρος διενέργειας πειραμάτων της αλληλεπίδρασης εγκεφάλου – υπολογιστή λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και διαθέτει σύγχρονο σύστημα κλιματισμού για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε επιθυμητά επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η άνεση των συμμετεχόντων. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί εξελιγμένο σύστημα ηχομόνωσης, που περιορίζει τους εξωτερικούς θορύβους και δημιουργεί ήσυχο περιβάλλον, προάγοντας τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των πειραμάτων καθώς και την ακρίβεια των μετρήσεων του ηλεκτροεγκεφαλογράφου.

Επιπλέον, έξω από τον πειραματικό χώρο υπάρχει μία αίθουσα προετοιμασίας, σχεδιασμένη για την ενημέρωση πριν και μετά το πείραμα. Αυτό προάγει ένα ανοιχτό και επικοινωνιακό περιβάλλον μεταξύ ερευνητών και συμμετεχόντων. Σε παράλληλη τοποθέτηση με τον πειραματικό χώρο, βρίσκεται μία αίθουσα παρακολούθησης, όπου οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία του πειράματος και να δίνουν απαραίτητες οδηγίες.

Το εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών επίσης διαθέτει (στη προέκταση του κτηρίου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) έναν ακόμη χώρο για πειράματα γενικού σκοπού. Η ύπαρξη ηχομόνωσης και κλιματισμού καθώς και χώρων για παρακολούθηση από τους ερευνητές, κάνουν τον χώρο κατάλληλο για πειράματα και έρευνα πάνω στο τομέα της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή.

 

Προηγμένες Συσκευές Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG)

Ηλεκτροεγκεφαλογράφος ActiveTwo της Biosemi Στο πλαίσιο της εξέλιξης στο τομέα της αλληλεπίδρασης εγκεφάλου – υπολογιστή, το εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών διαθέτει τον υπερσύγχονο ηλεκτροεγκεφαλογράφο (EEG) ActiveTwo της Biosemi 32 + 2 ηλεκτροδίων. Το ActiveTwo σύστημα της Biosemi θέτει νέα πρότυπα για πολλών καναλιών και μεγάλης ανάλυσης μετρήσεων για ερευνητικές εφαρμογές. Οι εξελίξεις στη τεχνολογία επέτρεψαν στην αύξηση του αριθμού των ηλεκτροδίων, τη ψηφιακή ανάλυση, το εύρος εισόδου και τον ρυθμό δειγματοληψίας, χωρίς καμία αύξηση στο μέγεθος, τη κατανάλωση ενέργειας ή το κόστος. Τα ενεργά ηλεκτρόδια δεύτερης γενιάς είναι μικρότερα σε μέγεθος προσφέροντας ακόμη καλύτερες προδιαγραφές όσον αφορά το θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων και τη σύνθετη αντίσταση εισόδου.

 

 

 

 

Προηγμένες Συσκευές Καταγραφής Οφθαλμικής Συμπεριφοράς

 

Pupil Core

Pupil Core

Pupil Core

To Pupil Core είναι μια πλατφόρμα παρακολούθησης της οφθαλμικής εστίασης που αποτελείται από μία σουίτα λογισμικού ανοιχτού και ένα σετ γυαλιών παρακολούθησης της οφθαλμικής δραστηριότητας. Το σετ γυαλιών είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να ενσωματώνεται απρόσκοπτα σε οποιαδήποτε μελέτη, επιτρέποντας σε ερευνητές και φοιτητές να εξερευνήσουν τα βάθη της ανθρώπινης νόησης και συμπεριφοράς σε πλήθος εφαρμογών. Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα επιτρέπει σε προγραμματιστές τη δημιουργία πιο ευέλικτων πειραμάτων που διευρύνουν τα όρια της ακαδημαϊκής εξερεύνησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pupil Lab’s Neon

Pupil Lab's Neon

Pupil Lab’s Neon

Το Neon της Pupil Lab αποτελεί μια κορυφαία τεχνολογία ανίχνευσης της οφθαλμικής δραστηριότητας, που παρέχει εξαιρετική ακρίβεια και ευελιξία για ακαδημαϊκή έρευνα και καινοτομία. Το Neon εξαλείφει τα παραδοσιακά εμπόδια που σχετίζονται με την παρακολούθηση του οφθαλμού. Είναι εύκολο στη χρήση, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση ή βαθμονόμηση, και φοριέται εύκολα. Το μοντέλο βαθιάς μάθησης που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση εστίασης των ματιών, παρέχει εξαιρετική ποιότητα δεδομένων ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Ο ελαφρύς και προσαρμόσιμος σχεδιασμός του Neon υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών εφαρμογών, από τη νευρο-επιστήμη έως την εμπειρία χρήστη. Η στιβαρή πλατφόρμα λογισμικού του επιτρέπει προσαρμοσμένες ρυθμίσεις πειραμάτων, επιτρέποντας μια εξατομικευμένη προσέγγιση στην έρευνα που μπορεί να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες κάθε μελέτης.

 

 

Tobii Pro Glasses 2

Tobii Pro Glasses 2

Tobii Pro Glasses 2

Τα Tobii Pro 2 έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την απλότητα και την ευελιξία, επιτρέποντας σε ερευνητές και φοιτητές να το ενσωματώσουν εύκολα σε ένα ευρύ πεδίο μελετών, από τη γνωστική επιστήμη και την ψυχολογία μέχρι την εμπειρία χρήστη και το σχεδιασμό προϊόντων. Ο στιβαρός σχεδιασμός του και το διαισθητικό λογισμικό του διασφαλίζουν ότι ακόμη και τα πιο σύνθετα πειράματα είναι απλοποιημένα και αποτελεσματικά. Διαθέτοντας αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και εξελιγμένο λογισμικό ανάλυσης, το Tobii Pro 2 παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ματιών, τη διαστολή της κόρης και τα μοτίβα του βλέμματος. Αυτές οι δυνατότητες ανοίγουν το δρόμο για την κατανόηση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων κ.α. (διακοπείσα έκδοση).

 

 

 

Προηγμένες Συσκευές Εκτεταμένης Πραγματικότητας

 

Hololens 2

Hololens 2

Τα HoloLens 2 πρόκειται για μία επαναστατική συσκευή που φέρνει τρισδιάστατο ολογραφικό περιεχόμενο στο πραγματικό κόσμο, προσφέροντας μια απαράμιλλη διαδραστική εμπειρία σε φοιτητές και ερευνητές. Είναι σχεδιασμένα για άνεση και αντοχή, επιτρέποντας παρατεταμένες περιόδους χρήσης χωρίς να περιορίζει την απόδοση. Με τις διαισθητικές χειρονομίες, τις φωνητικές εντολές και τις δυνατότητες ανίχνευσης της οφθαλμικής δραστηριότητας, οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν και να αλληλεπιδράσουν με πολύπλοκα σύνολα, προσομοιώσεις και εικονικά περιβάλλοντα με ευκολία, ανοίγοντας νέους δρόμους για μάθηση και έρευνα.

 

 

 

 

 

 

Hololens 1

Hololens 1

Hololens 1

Τα Hololens 1 αποτέλεσαν τη πρώτη συσκευή που έφεραν τη επανάσταση στη μάθηση και διερευνητική εξερεύνηση συνδυάζοντας το φυσικό με το ψηφιακό κόσμο, δημιουργώντας καθηλωτικές και διαδραστικές εμπειρίες που κάποτε ήταν στο πεδίο της φαντασίας. Σχεδιασμένο με γνώμονα την ακαδημαϊκή χρήση, τα Hololens 1 προσφέρουν μία πλήρως ασύζευκτη hands-free εμπειρία, επιτρέποντας σε φοιτητές και ερευνητές να ασχοληθούν με τον τρισδιάστατο κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Η διαισθητική διεπαφή επιτρέπει τη αλληλεπίδραση με ψηφιακά αντικείμενα, ζωντανεύοντας σύνθετες έννοιες με τρόπους που τα εγχειρίδια και τα παραδοσιακά μέσα δεν μπορούν να φτάσουν.

 

 

COGNIX – Υπηρεσίες ανοικτού κώδικα και καινοτόμο πλαίσιο (framework) που συλλέγει και μοντελοποιεί εγκεφαλικά σήματα και οφθαλμική συμπεριφορά, σε πραγματικό χρόνο

 

COGNIX logoΤο COGNIX σημαίνει “Πλαίσιο Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Οφθαλμικής Ιχνηλάτησης για την Ευφυή και σε Πραγματικό Χρόνο Μοντελοποίηση της Ανθρώπινης Γνώσης”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό έργο που υποστηρίζεται οικονομικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Στόχος του CogniX είναι να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να αξιολογήσει ένα ενοποιημένο πλαίσιο βασισμένο στην ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) και την οφθαλμική ιχνηλάτηση (eye-gaze), για την ευφυή μοντελοποίηση των ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας έτσι πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις στην παροχή συστημάτων εξατομίκευσης με επίκεντρο την ανθρώπινη νόηση προωθώντας σημαντικά την έρευνα αιχμής στην ανθρώπινη γνωστική μοντελοποίηση.